- Oekraïne krijgt een lening van de EU van 35 miljard euro, met Russische tegoeden als onderpand.
- De EU heeft 210 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren en de rente over dit geld wordt nu als garantie voor de lening aan Oekraïne gebruikt.
- Wat de EU betreft mag Oekraïne het geld vrij besteden en zijn er geen beperkende instructies.
- Lees ook: Rusland mikt op lange adem in oorlog met Oekraïne, maar de Russische economie gaat dat niet trekken, volgens Zweedse econoom
De lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met een plan voor een lening van 35 miljard euro aan Oekraïne. Dat geld moet worden geleverd met Russisch geld als onderpand.
De EU heeft ongeveer 210 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren vanwege de oorlog in Oekraïne. De rente over dit geld dient nu als garantie voor de lening aan Oekraïne.
De G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en de Europese Unie hebben in de zomer afgesproken te zullen samenwerken om Oekraïne financieel te steunen en zo snel mogelijk 45 miljard euro aan Kiev over te maken.
EU geeft Oekraïne vrije hand bij besteding van lening ter waarde van €35 miljard
Wat de EU-ambassadeurs betreft mag Kiev het geld vrij besteden en zijn er geen beperkende instructies. Het voorstel moet nu nog worden goedgekeurd door bewindspersonen uit de EU-landen en door het Europees Parlement.
De EU-ambassadeurs konden het nog niet eens worden over een comfortabeler en beter te voorspellen gebruik van de Russische tegoeden. Nu worden de Russische sancties steeds voor zes maanden verlengd.
De meeste EU-landen willen die termijn verlengen naar 36 maanden. Dat zou onder meer de Russische tegoeden als onderpand van de lening voor Oekraïne voor een langere periode veiligstellen.
Maar over sancties moeten alle 27 EU-landen het eens zijn. Hongarije is tegen een langere periode voor de Russische sancties en wil een besluit hierover uitstellen.
"Wij geloven dat over deze kwestie na de Amerikaanse verkiezingen moet worden beslist. Dat is het Hongaarse standpunt", zei Mihály Varga, de Hongaarse minister van Financiën, dinsdag na een ministersbijeenkomst in Luxemburg.